Nyttigare färdkost: Fyllda fullkornspiroger

Piroger/empanadas är utmärkt färdkost för t ex picnik, camping eller vandring eftersom de kan fyllas med nestan intill vad som helst, frysas in, tas med på i en liten låda/folie og t ex värmas upp på engångsgrillen om man så skulle önska.

Låt dig inspirereas – eller fyll dem med just DINA cravings!

Dagens nygräddade piroger – All-In-One

hh

Jag fyllde dessa läckerbitar med 2 olika fyllningar – och använde ingredienser man hittar i de flesta affärer som också ger bra med näring & energi till diverse strapaser man beger sig ut på. Känns rätt så lustigt att kunna ta med korv & mos på detta finurliga sätt. En liten hit – också bland barnen!

hh

Snabb och smidig filodeg helt utan jäsningsmedel

Degen: Filodeg med fullkorn:

  • 150 g kärnvetemjöl med fullkorn
  • ca 50 g grahamsmjöl
  • 1 ägg
  • 2-3 msk majsstärkelse
  • 2 msk rapsolja
  • ca 5 msk vatten
  • en gnutta havssalt

Pensling:
1 ägg

kk

Pirogfyllning med korv & mos + grönsaker

Fyllning 1 – Korv & Mos med Grönsaker:

  • Hemmagjord potatismos (fast konsistens)
  • Chorizo korv (tärnad), Viktväktarna
  • Gröna ärter
  • Riven morot
  • Chilisås, Gott liv (ICA)

ll

Pirogfyllning med hemmamald köttfärs, pesto, feta & squash

Fyllning 2 – Kött med Zuccini, Feta & pesto:

  • Mager stekt köttfärs (gärna hemmamald)
  • Basilika pesto
  • Zucchini, tärnade (eller kokta kidneybönor)
  • Fetaost tärningar, Apetina (3%)


kSläng inte degresterna – dekorerar pirogerna istället!

hh
Så här gör du:
  • Börja med att göra fyllningen klar och placera ingredienserna redo på bakdisken. Därefter gör du degen där du blandar alla ingredienserna till en fast och smidig deg.
  • Kavla ut degen och tryck cirklar i önskad storlek (själv gjorde jag 2 olika storlekar).
    Fördela fyllningen på degrundlarna (lägg inte för mycket på bara, då kan de spricka).(Med Fyllning 2 smörjer jag först pesto på degcirkeln innan jag lägger resten av ingredienserna på).
  • Knäpp ihop degen till små piroger och tryck till kanterna med en gaffel.
  • Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och pensla pirogerna med vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 18 min på 225 grader. Låt dem svalna på galler.

 

 

 

ÖNSKAR ER EN STRÅLANDE OLYMPIC-HELG!