Piroger/empanadas är utmärkt färdkost för t ex picnik, camping eller vandring eftersom de kan fyllas med nestan intill vad som helst, frysas in, tas med på i en liten låda/folie og t ex värmas upp på engångsgrillen om man så skulle önska.
Låt dig inspirereas – eller fyll dem med just DINA cravings!
Dagens nygräddade piroger – All-In-One
hh
Jag fyllde dessa läckerbitar med 2 olika fyllningar – och använde ingredienser man hittar i de flesta affärer som också ger bra med näring & energi till diverse strapaser man beger sig ut på. Känns rätt så lustigt att kunna ta med korv & mos på detta finurliga sätt. En liten hit – också bland barnen!
hh
Snabb och smidig filodeg helt utan jäsningsmedel
Degen: Filodeg med fullkorn:
- 150 g kärnvetemjöl med fullkorn
- ca 50 g grahamsmjöl
- 1 ägg
- 2-3 msk majsstärkelse
- 2 msk rapsolja
- ca 5 msk vatten
- en gnutta havssalt
Pensling:
1 ägg
kk
Pirogfyllning med korv & mos + grönsaker
Fyllning 1 – Korv & Mos med Grönsaker:
- Hemmagjord potatismos (fast konsistens)
- Chorizo korv (tärnad), Viktväktarna
- Gröna ärter
- Riven morot
- Chilisås, Gott liv (ICA)
ll
Pirogfyllning med hemmamald köttfärs, pesto, feta & squash
Fyllning 2 – Kött med Zuccini, Feta & pesto:
- Mager stekt köttfärs (gärna hemmamald)
- Basilika pesto
- Zucchini, tärnade (eller kokta kidneybönor)
- Fetaost tärningar, Apetina (3%)
kSläng inte degresterna – dekorerar pirogerna istället!
- Börja med att göra fyllningen klar och placera ingredienserna redo på bakdisken. Därefter gör du degen där du blandar alla ingredienserna till en fast och smidig deg.
- Kavla ut degen och tryck cirklar i önskad storlek (själv gjorde jag 2 olika storlekar).
Fördela fyllningen på degrundlarna (lägg inte för mycket på bara, då kan de spricka).(Med Fyllning 2 smörjer jag först pesto på degcirkeln innan jag lägger resten av ingredienserna på).
- Knäpp ihop degen till små piroger och tryck till kanterna med en gaffel.
- Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och pensla pirogerna med vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 18 min på 225 grader. Låt dem svalna på galler.